Windows 98 Püf Noktaları

WINDOWS 98 PÜF NOKTALARI (Cenk Tarhan-PC WORLD ON-LINE'den alınmıştır)

İNCE AYAR SiSTEMiNiZi ilk kurulduğu günkü gibi taze tutmak için Windows 98'e yeni yardımcı programlar eklenmiş. Windows 98 ile gelen bir çok yardımcı programdan en ilgi çekici olanları hiç tüphesiz sisteme ince ayar çekmenizi ve sisteminizi ilk günkü hali ile tutmanıza yardımcı olan minik programcıklar. Gereksiz dosyaları bulup silmenize imkan veren Disk Cleanup ve sabit diskinizde küçük dosyaların gereksiz yere yer kaplamaması için gerekli olan 32-bit FAT32 sistemine geçiı sağlayan Drive Converter bu programcıklara iki örnek. Windows 95'ten hatırlayacağınız Disk Defragmanter'yn Windows 98 sürümünde performansı artırmak için ilk kullanılan uygulama ve dosyaları sabit diskin ön taraflarına taşıma seçeneği eklenmiş. Internet kullanıcılarının sistemlerini online güncelleyebilecekleri bakım ve güncelleme sihirbazları da Windows 98'te unutulmamıt. Bu bölümde bu uygulamalara genel bir bakış atacağız.

GEREKSİZ DOSYALARDAN OTOMATİK OLARAK KURTULMAK Sabit diskinizin kapasitesi ne kadar genit olursa olsun, bir gün gelecek ve dolmuş oldudunu göreceksiniz. Ne de olsa yeni Windows 98 uygulamalary sabit diske çok kötü davranyyorlar, her tarafy dosyalary ile dolduruyorlar. Böyle bir durumla kartylattydynyzda yardymynyza Windows 98 Disk Cleanup seçenedi kotacak. Bu program örnedin sabit diskinizin belli bir yüzdesinin üstünde doluluk orany atyldydynda otomatik olarak çalytacak tekilde ayarlanabiliyor. Ama tavsiye edilen, bu doluluk oranyna gelmeden düzenli olarak bu programy çalyttyrmak ve gereksiz dosyalaryn sistemde kemikletmesini engellemek. Bu programy batlatmak için Start menüsünden Programs * Accessories * System Tools * Disk Cleanup komutunu çalyttyrmanyz gerekiyor. Programyn iki bölümü var. Disk Cleanup ve More Options bölümleri. Disk Cleanup bölümünde silinmeye aday dosyalar bir liste kutusunda syralanyyorlar.

Bu listede geçici Internet dosyalary, Internet'ten bilgisayarynyza indirilmit olan dosyalar, çöp tenekesi ve programlaryn terbiyesizlik edip arkalarynda byraktyklary geçici dosyalar bulunuyor. More Options bölümünde ise Windows 98 ile hatyr netir olmut, sistemlerini yakyndan tanyyan bilgisayar kullanycylary için seçenekler var. Windows Setup ve Installed programs seçenekleri (ayny yere denetim masasyndan da ulatabilirsiniz). Batynyz sykyttydynda artyk kullanmadydynyz programlary veya Windows 98 eklentilerini sistemden kaldyryp yer açmak için dütünülmüt. Eder sabit diskinizi FAT32 yapmamytsanyz, bu diyalog kutusunda sabit diski 32 bit dosya sistemine dönüttürüp küçük dosyalaryn harcadyklary büyük yerleri geri kazanma seçenedi de ekrana geliyor. -

SYLERKEN DYKKATLY OLUN GEÇİCİ Internet dosyalaryny silmenin bir dezavantajy var. Eder düzenli olarak Internet'e badlanan ve ayny web sitelerine syk syk giren bir kimse iseniz, bu sayfalarda yer alan resimlerin otomatik olarak sabit diskinizin geçici Internet dosyalary bölümünden yüklenmesi sörf performansynyzy artyracaktyr. Eder her hafta Disk Cleanup yapar ve geçici Internet dosyalaryny düzenli olarak silerseniz, Web tarayycynyz bu syk kullanylan sayfalary her seferinde yeniden yüklemek zorunda kalacaktyr. Bu diyalog kutusunda bu tür dosyalary kaldyrdydynyzda sabit diskten ne kadar yer kazanacadynyz yazar. Eder üç bet megabayt için bu itlemi yapmayy dütünüyorsanyz vazgeçin, dedmez. Çöp tenekesini syk syk botaltmayy ihmal etmeyin elbette. Programlaryn arkalarynda byraktyklary geçici dosyalary silmenin bir tehlikesi yok, bu dosyalaryn sabit diskinizde botu botuna yer kaplamalaryna izin vermeyin.

SYLYNECEK DOSYALARIN LYSTESY DOSYALARI silerken çekiniyor ve hata yapmaktan korkuyorsanyz, Disk Cleanup'yn View Files düdmesine basyn. Burada silinecek olan dosyalaryn bir listesini göreceksiniz. Listeden bakyp yanlyt bir dosyayy silmedidinizden emin olmak için son kontrollerinizi yapabilirsiniz. Ayryca listeyi incelerken dosyalary elle tek tek silme seçenediniz de var, böylece daha titiz bir silme operasyonu gerçeklettirebilirsiniz.

FAT32'YE NASIL GEÇECEKSYNYZ? ESKY bir bilgisayarda Windows 98'e terfi gerçeklettirdiyseniz, büyük ihtimalle dosya sisteminiz alyttydymyz 16 bit'lik FAT 16 sistemi olarak kalmyttyr. Burada FAT32 sisteminin faydalaryny anlatmaya gerek yok, daha önceki sayylarymyzda bu konuda bol bol yazyp çizmittik. Windows 98'in FAT32'ye dönüttürme yardymcy programy Start * Programs * Accessories * System Tools * Drive Converter
(FAT32) menüsünde sizi bekliyor. Programy çalyttyrdydynyzda ekrana Windows 95'ten alytyk oldudunuz adym adym yardym eden ve ayarlary yapmanyza izin veren sihirbazlar gelecek. Bu sihirbazlar yardymy ile sabit diskinizi 32 bit FAT32 sistemine güncelleyebilirsiniz.

PEKY FAT32'YE GEÇMEK TART MI? FAT32 sistemine geçit yapmadan önce bu soruyu kendinize iki defa sorun. FAT32'nin avantajy sabit disk alanyny daha verimli kullanabilmesi. Basit bir örnek verelim. 1 GB'lyk bir sabit diskte FAT16 dosya sistemi kullanylmytsa, bir dosyanyn minimum boyutu 32 KB olacak tekilde belirlenir. FAT32'de ise ayny tür bir disk için minimum dosya boyutu 4K. Ayryca FAT32 sistemi 2 GB'dan daha büyük boyuttaki partition'larla çalytabiliyor. Oysa FAT 16 sisteminde bir partition'un boyutu en fazla 2 GB olabiliyor.Ancak, FAT32 ile formatlanmyt bir sabit diski DriveSpace ile iki katyna katlayamyyorsunuz. Ayryca bazy defter bilgisayarlarda uyku moduna geçitte FAT32 problem çykartabiliyor. Eski DOS veya Windows'unuz ile dual boot yapma seçenediniz de yok. Eder sabit diskinizi FAT32 yapar da sonradan tekrar FAT16 sistemine dönmek isterseniz canynyz yanacak. Çünkü bunun tek yolu sabit diski tekrar formatlamak ve bölümlemek.

FAT32 DÖNÜTÜMÜ SIRASINDA FAT32 dönütüm itlemine batladydynyzda bilgisayarynyz boot edecek ve dönütüm itleminin bir parçasy olan Disk Defragmanter devreye girecek, sabit diskinizi defragmante etmeye batlayacak. Bu itlem sabit diskin boyutuna göre saatlerce sürebilir, bu yüzden dönütüm itlemini gecenin kör karanlyk bir saatinde veya bilgisayara ihtiyacynyz olmadydy bir zamanda (ne zamansa o?) batlatyn. Eder bir anda bilgisyarda yapmanyz gereken çok acil bir it çykarsa defragmante itlemini ortasynda durdurup itinizi görebilirsiniz. Ancak daha sonra defragmante itlemini tamamlatmayy unutmayyn, botu botuna sistem performansyndan yersiniz. Disk Defragmanter programyny çalyttyrmak için Start menüsünden Programs * Accessories * System Tools * Disk Defragmanter komutuna batvurun, ilgili sabit diski seçili duruma getirin ve OK düdmesine basyn.

DEFRAG VE ÖTESY WINDOWS 98 ile gelen Disk Defragmanter'yn yeni özelliklerinin olduduna yazymyzyn batynda dedinmittik. Syk kullanylan programlary ve çokça eritilen veri
dosyalarynyzy defrag itlemi syrasynda sabit diskinizin bat taraflaryna alabiliyor. Böylece Windows 98 çalytma performansynyzy artyrmaya bir nebze katkyda bulunuyor. Bunu yapmak için de arka planda çalyttyrmakta oldudunuz programlaryn ve açtydynyz veri dosyalarynyn kayytlary tutuluyor. Eder bu ayaryn aktif olup olmadydyny kontrol etmek veya kapatmak istiyorsanyz Settings düdmesine basyn. ' Reaarange program files so my programs start faster' seçenedi istedidiniz seçenek.

DAHA HIZLI DEFRAG WINDOWS 98 Disk Defragmanter programy arka planda çalytyrken ön tarafta batka programlarla itinizi görmenize imkan veriyor ancak yine de editör tavsiyesi,
Defrag itlemi syrasynda bilgisayarynyzdan uzak durun. Defrag süresini belirleyen bir çok kriter var, bilgisayarynyzyn tipi, sabit diskinizin boyutu ve hyzy, kullanmakta oldudunuz sistemin ne kadar yüklü oldudu ve sabit diskteki bot alanyn orany gibi. Fragmantasyon orany da hyzda belirleyici etken elbette. Eder Defrag itlemi syrasynda bilgisayarynyzla çalytmaya devam ederseniz, itlemi yavatlatmaktan batka bir tey yapmyt olmazsynyz. Kullanmakta oldudunuz program diske bir teyler yazdydy zaman Defragmanter programy sabit diskin içeridinin dedittidini görecek ve Defrag itlemini battan batlatacaktyr. Yani neymit? Acele ite teytan karytyrmyt, en iyisi Defrag syrasynda bilgisayara dokunmamakmyt.

PYL ÖMRÜNÜ ARTIRMAK WINDOWS 98 ile birlikte gelen yeni güç yönetim algoritmalary hem masaüstü sistemlerde hem de defter bilgisayarlarda elektridi daha ekonomik harcamanyza yardymcy oluyor. Özellikle ite giderken evde bilgisayarynyzy açyk byrakyyorsanyz, veya ityerinizdeki bilgisayarynyz 24 saat açyk kalyyorsa, bu özelliklerden yararlanarak elektrik faturanyzy minimuma indirebilirsiniz. Sisteminize güç koruma temasy uygulamak için Denetim Masasyna girin, Power simgesine çift tyklayyn. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Power Schemes bölümüne gelin. Burada daha önce hazyrlanmyt olan güç koruma politikalaryndan kendinize uygun olany seçebilir veya syfyrdan batlayarak bir güç koruma politikasy belirleyebilirsiniz. Belirledidiniz politikayy özel bir isim altynda da kaydedebilirsiniz. Bu diyalog kutusunda monitörün kapatylacady zamany, sabit diskin dönmesinin duracady vakti veya genel olarak sistemin ne zaman uyku moduna geçecedini ayarlayabilirsiniz.

BEKLEMESYZ SCANDISK WINDOWS 98 Scandisk konusunda çok büyük deditiklikler getirmiyor ama tek bir kritik deditikli var. O da sistemde bir problem olup da makine dodru dürüst kapanmadan boot edilirse Scandisk'in OK beklemeden itini bitirmesi ve Windows 98'i yüklemeye devam etmesi. Bu da Remotely Possible veya Carbon Copy gibi programlara uzaktaki sistemlerine eriten kullanycylar için bir kyyak.

İŞLEMLERY OTOMATYKLETTYRMEK BU yeni seçenekler iyi hot ta, bunlary çalyttyrmayy çodu zaman unuttudumuz da bir gerçek. Windows 98 ile gelen bakym sihirbazyna bu itlemleri otomatiklettirme talimaty verebiliyorsunuz, böylece bazy itlemleri unutup gitseniz bile zamany gelince Windows 98 rutin bakym itlemlerini yapabiliyor. Bu sihirbazy çalyttyrmak için Start menüsünden Programs * Accessories * System Tools bölümüne gelin ve Windows Maintanence komutunu çalyttyryn. ' Change my tune up settings or schedule' seçenedine gelin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Express veya Custom seçeneklerinden birini tercih edin. Aceleniz yoksa Custom seçenedini kullanarak ayarlary özellettirmenizi tavsiye ederiz, çünkü size Express'ten çok daha fazla seçenek sunuyor. Bakym itlemlerini otomatiklettirmeye ek olarak, ayny sihirbazy kullanarak itlemleri istedidiniz anda hemen batlatabilme seçenedine de sahipsiniz. ' Tune up my computer now' komutunu çalyttyrmanyz yeterli.

WINDOWS 98'YNYZ GÜNCEL OLSUN AYGIT sürücülerinizin ve Windows 98 dosyalarynyzyn güncel olmasy sistem performansy üzerinde hayli etkili olacaktyr. Windows 98 ile birlikte gelen güncelleme sihirbazy bu itlemi otomatiklettirmek için dütünülmüt. Internet badlantysy olanlaryn eritebilecedi bu sihirbaz sisteminizi, yazylym ve donanym açysyndan test ediyor ve güncellenmesi gereken dosyalarynyzyn olup olmadydyny kontol ediyor. Sonra
Microsoft Web sitesine badlanyyor ve bir kartylattyrma yapyyor. Kartylattyrma sonucunda Web sitesindeki dosyalar sisteminizdeki dosyalardan daha yeni ise otomatik olarak eski dosyalary yenileri ile dedittiriyor ve gerekli ayarlary tamamlyyor. Bu sihirbazy çalyttyrmak için bütün yapacadynyz Start menüsünden Windows Update komutunu çalyttyrmak. Web sitesine eritince Update Wizard seçenedine gelin ve ekrandaki talimatlary dinleyin.

SİSTEM YÖNETYMY WINDOWS 98 ile birlikte gelen yeni yardymcylardan bazylary sistem yönetimi, yedekleme, eritilebilirlik seçeneklerine eklemeler içeriyor. Bu bölümde de bu yardymcylary sizlere tanytmaya çalytyyoruz. Sisteminiz temiz, güncel ve yüksek performansly çalytyyor. Yetmez. Sisteminizin üzerinde genel politika yönetimi de kurmalysynyz. Eski sisteminizde çalytan Windows 95 ve DOS programlarynyzyn hemen hemen tümü, ayryca FAT16 kullanyyorsanyz disk yardymcylarynyz da Windows 98 altynda huzur içinde çalytacaklardyr.

MS BACKUP YLE BYR KERE DAHA DOS ve Windows'un bütün sürümlerinde default olarak gelen yedekleme programlary son derece kötüydü. Hem kullanymy zor hem seçenekleri az hem de performansy dütüktü. Bu yüzden de genit kitleler tarafyndan kullanylmady. PC kullanycylar hep third party çözümlere yöneldiler. Hatta XCOPY bile bu programlardan daha fazla kullanyldy diyebiliriz. Ama bu programyn Windows 98 sürümüne bir göz atmadan çöpe atmamanyzy tavsiye ederiz. Çünkü programy Seagate Software yazmyt, ünlü Backup Exec programynyn bir türevi. Yeni yedekleme programy IDE/ATAPI ve SCSI aygytlary da destekliyor. Destekledidi donanym listesi de eski sürümü ile kyyaslanmayacak kadar uzun. Program yine eski stilde çalytyyor, herhangi bir sürücü simgesini seçip sad tuta basyyorsunuz ve Yedekleme komutunu çalyttyryyorsunuz.

MICROSOFT MAGNIFIER WINDOWS 98'e eklenen programlar arasynda Microsoft Magnifier ady altynda yeni bir program var. Ekranyn bir bölümünün büyültülmüt bir görüntüsünü yine ekranda açylmyt ayry bir pencerede incelemek isteyen kullanycylar için dütünülmüt. Örnedin Excel grafiklerini yakyndan incelemek için kullanylabilir. Programy Batlat menüsünden Programs * Accessories * Accessibility * Microsoft Magnifier altynda eritebiliyorsunuz. Çalyttyrdydynyzda Windows 98 ekranynyzyn bir bölümü büyültülmüt görüntünün yer alacady bir pencereye dönütüyor. Batka bir pencerede ise zoom oranyny (1 ile 9 arasynda) belirliyorsunuz. Burada ayny zamanda büyütecin fare okunu mu, klavye tutlaryny my yoksa yazy yazdydynyz alany my izleyecedini ayarlyyorsunuz.

REGISTRY KONTROLÜ WINDOWS 98'in Registry yapysynyn Windows 95 ile hemen hemen ayny oldudunu söyleyerek ite batlayalym. Ancak Registry Checker adly yeni bir program geliyor ve Registry aryzalaryny gidermenize yardymcy oluyor. Program önce Registry'nin bir ön kontrolünü gerçeklettiriyor. Günde bet kere yededini alyyor ve deditik yerlere depoluyor. Eder Registry'de ciddi aryzalar bulursa bu yedeklerden en güncel olany ile tamirat itlemi gerçeklettiriyor. Bütün bu itlemler otomatik olarak gerçeklettiriliyor ancak istedidiniz herhangi bir zamanda Start menüsünden Run komutunu çalyttyryp SCANREG yazyp Enter tutuna basarak bu kontrolü gerçeklettirebiliyorsunuz.

REGISTRY YEDEKLEME HERHANGY bir zamanda (örnedin sisteminizin çok iyi bir performansla çalyttydyna karar verdidiniz bir anda) ' teytan kuladyna kurtun' diyerek Registry'nin bir yededini almak isteyebilirsiniz. zamanda Start menüsünden Run komutunu çalyttyryp SCANREG yazyn, Enter tutuna basyn. Program Registry'yi kontrol edecek ve sonunda Registry'nizin gün içinde yedeklenmit oldudunu, ama yine de yedeklemek isteyip istemedidiniz soracaktyr. Soruya Evet cevabyny verin ve yedekleme yapyn. Bilgisayarynyzy DOS ortamynda açyp registry kontrol programyny çalyttyrmak size daha fazla seçenek verecektir. Start * Shut Down * Restart In MS-DOS mode komutunu çalyttyryn. Bilgisayarynyz DOS moduna geçecektir. DOS komut satyrynda SCANREG yazyp Enter tutuna basyn. Registry editörünün DOS versiyonu Windows 98 versiyonuna çok benzer. Tek bir farkla: yedeklenen Registry dosyalarynyn yedeklerinin nereye kaydedildidini listeler.

SYSTEM DOSYA KONTROLÜ PROGRAMLARINIZ aniden kilitleniverirse sorun Registry'deki ayarlardan veya bozulmut olan sistem dosyalarynyzdan kaynaklanyyor olabilir. SCANREG bir problem rapor etmezse, Windows 98 ile gelen ' System File Checker' yardymcysyndan medet umun. Default ayarynda System File Checker önce bütün Windows 98 sistem dosyalaryny kontrol eder, dosyalryn dedittirilip dedittirilmedidine veya bozulup bozulmadydyna bakar. Eder böyle bir sorunla kartylatyrsa dosyanyn orijinalini CD-ROM'dan bulup geri getirebilir. Programy çalyttyrmak için Start menüsünden Programs*Accessories* System Tools*System File Checker yardymcysyny çalyttyryn. Scan Files for Errors seçenedini aktif hale getirin.

MASAÜSTÜ WINDOWS 98'in arabirim özellettirme seçenekleri Windows 95'e göre daha fazla. Özellikle Active Desktop sistee çok daha iyi entegre edilmit. Bu bölümdeki püf noktalaryny uygulamak için Windows 98'i beklemenize gerek yok. Windows 95'inize IE 4.0 yükledidinizde bu seçeneklerin birçodunu kendi bilgisayarynyzda da uygulayabilecedinizi unutmayyn.

BAŞLAT MENÜSÜNE YENY ELEMAN EKLEMEK BYR dosyayy sürükleyip Batlat menüsünün üzerine byrakarak Batlat menüsünde bu dosyayy çalyttyrabilecek bir kysayol yaratabiliyorduk. Windows 98 ile bu seçenede ek olarak bazy yenilikler de geliyor. Bir dosyanyn simgesini Batlat menüsünün üzerine sürükleyip bir süre tutarsanyz, menü açylyyor. Daha sonra bu simgeyi menülerin içinde (yine fare tutundan elinizi çekmeden) sürükleyip istedidiniz alt menülere koyabiliyorsunuz. Bunun için menü batlydynyn üzerinde bir süre tutuyorsunuz, ilgili menü açylyyor ve siyah bir çizgi ile menünün içinde simgenin nereye gidecedini görebiliyorsunuz.

ELEMANLARIN YERLERYNY DEDYTTYRMEK WINDOWS 95'ten farkly olarak, Windows 98 içindeki menülerdeki elemanlaryn yerlerini de fare ile sürükleyip byrakarak dedittirebiliyorsunuz. Bütün yapacadynyz ilgili menü elemanyna gelince kendinizden emin bir tekilde fare tutuna basyly tutmak ve sürükle-byrak yöntemi ile elemanyn yerini dedittirmek. Bu arada yine siyah yatay çizgi ile elemanyn menü içinde nerelere gidecedini gösteriyor.

MASAÜSTÜNDE KISAYOL OLUTTURMAK EXPLORER pencereleri içerisinde gezinirken, masüstünü görmek eder ekranda bir sürü uygulama açyksa pek kolay dedildir. Windows 98 ile çalytyrken önünüze gelen bir dosyaya masaüstünde otomatik olarak kysayol yaratmak istiyorsanyz dosyayy seçili duruma getirin ve sad fare düdmesine basyn. Ekrana gelecek olan menüden Sendto * Desktop As Shortcut komutunu çalyttyryn. Bazy programlar masaüstünde kendileri için otomatik olarak kysayol yaratyrlar, örnedin Winzip bu tür bir programdyr. Bazylary ise sadece kendilerini Batlat menüsüne eklemekle yetinirler. Bu tür programlardan bazylaryna kolay eritim gerçeklettirmek için masaüstüne kysayollaryny tatymak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için de bir yukarydaki paragrafta söyledidimiz teknidi kullanacaksynyz. Menü elemanyny görünür duruma getirin ve sad fare düdmesine basyn. Ekrana gelecek olan menüden SendTo * Desktop As Shortcut komutunu çalyttyryn.

BELGELERYN YÇYNE KISAYOL YARATMAK WORD 97 gibi programlaryn içinden bir bölüme Windows 98 masaüstünden kysayol yaratabilirsiniz. Önce ilgili belgeyi açyn, kysayol yaratmak istedidiniz bölüme gelin. Bölümü seçili hale getirin ve Ctrl+C tutlary ile kopyalayyn. Masaüstünde bot bir alana gelip sad fare düdmesine basyn, ekrana gelecek olan menüden Create Document Shortcut Here komutunu çalyttyryn. Masaüstünde bir kysayol simgesi yaratylacaktyr. Artyk bu simgeye çift tykladydynyzda belgeyi yaratan program açylacak, program belgeyi yükleyecek ve seçili duruma getirip kysayol yarattydynyz bölüm tekrar seçili duruma getirilecektir.

ARAÇ ÇUBUDUNU TATIMAK WINDOWS 95'te araç çubudunun ekranda konumunu dedittirmek kolaydy, zaten pek fazla bir seçenekte sunmadydy için genelde ekranyn alt tarafynda default konumunda durup beklerdi. Windows 98'in araç çubudu bu konuda biraz daha aktif, araç çubudunu çekittirip sündürürken dikatli olmanyz gerekiyor. PC World Türkiye tavsiyesi, araç çubudunun yerini dedittirmek için Batlat menüsünün en solundaki minik botluktan fare ile tutup sürüklemeye batlayyn.

ARAÇ ÇUBUDUNUN SEÇENEKLERY WINDOWS 98 ile birlikte gelen arat çubudunda Quick Launch diye minik bir bölüm bulunuyor. Bu bölüme syk kullandydynyz programlaryn kysayollaryny olutturabiliyorsunuz. Default olarak bu minik çubukta Explorer, Outlook Express
programlaryny çalyttyran ve bütün programlary simgelettirip masaüstünü görünür hale getirmek için kullanylabilen bir düdme bulunuyor. Ama herhangi bir programyn kysayolunu bu araç çubuduna sürükleyip byrakarak küçük düdmesinin olutturulmasyny sadlayabiliyorsunuz.

TV Viewer Mazide Kaldy WINDOWS 98 ile gelen yeni özelliklerden biri olan (ya da olacadyny sandydymyz ama nasyl da aldandydymyz) TV Viewer TV karty olanlaryn Internet üzerinden etkiletimli televizyon yayynlary alabilmelerini sadlayan hot bir özellikti. Hatta daha önceki sayylarymyzda betalary incelerken TV Viewer'y kurmut, nasyl bir tey oldudunu sizlere tanytmaya çalytmyt ama Türkiye'de bunun mümkün olmadydyny söylemittik. Bu ' mümkün olmayacak' Sadece Türkiye'de geçerli dedil. Microsoft Türkiye yetkililerinden Mustafa Yçil'den aldydymyz bilgiye göre TV Viewer sadece Amerika ve Kanada'da satylacak olan Windows 95'lere entegre olarak verilecek. Dider yerellettirilmit Windows 98'lerden çykartylyyor. Nedeni de sadece Amerika ve Kanada'daki TV yayynlarynyn bu etkiletimlilik özellidini desteklemesi. Kysacasy bizdeki Windows 98'lerde (Türkçe olanlarynda) TV Viewer bekleyenler havalaryny alyyorlar. Ne yapalym, ' belki batka bir bahara' deriz bizde.

Eder FAT32 Olacaksanyz... EDER kendinizi FAT32 sistemine geçmek için can atar bir formatta bulursanyz, ilk önce yapacadynyz tey veri dosyalarynyzy ve programlarynyzy güzelce bir yedeklemek. Bir sabit disk FAT32'ye dönüttürülürken bölmeleme tablosu (partition table) ve oot kayytlary da deditiyor. Bu yüzden sisteminize kurulu olarak bir AntiVirüs yazylymy duruyorsa, FAT32 dönütümünden sonra büyük ihtimalle çalytmayacaktyr. Ayryca AntiVirüs yazylymy arka planda çalytyrken FAT32 dönüttürme itlemini batlatyrsanyz, ekrana bir uyary çykabilir, program size ' ne idüdü belirsiz bir virüs boot'umu dedittirmeye çalytyyor, yandym' diyebilir. Siz ona ' panik yapma' deyin, çünkü boot'u dedittirmeye çalytan FAT32 olacaktyr. Bazy AntiVirüs yazylymlary FAT32 dönütümünü algylayyp yeni sisteme entegre olabilmek için seçenekler sunuyor, bazylary ise sunmuyor. Kullanmakta oldudunuz AntiVirüs yazylymynyn tipine göre ayarlary dedittirmeniz veya AntiVirüs yazylymyny sisteme tekrar kurmanyz gerekebilir. Ayryca FAT32 dönütümünden sonra AntiVirüs yazylymynyz size ' bölümleme tablosu dedittirilmit, ben çok akyllyyym, eder isterseniz eski haline getirebilirim herteyi' derse kesinlikle ' hayyr' deyin ona. Bütün yaptydynyz itlemi bir kalemde çöpe atarsynyz, veri dosyalarynyza ve Windows 98'inize ' güle güle' demek zorunda kalyrsynyz.

 

0 yorum: