Windows 2000’i Kaldırmak

Denemek üzere kurduğunuz Windows 2000’den memnun kalmadınız veya size uygun bir işletim sistemi olmadığını fark ettiniz ve kaldırıp, yerine Windows 98 kullanmak istiyorsunuz. Eğer Windows 2000’i kurarken kullanılan dosya sisteminde herhangi bir değişiklik yapmadıysanız, istediğiniz zaman rahatlıkla Windows 98’e geri dönebilirsiniz.

DOS komut satırını kullanarak tüm Windows 2000 dizinlerini silin. Windows 98 açılış disketini kullanarak bilgisayarı çalıştırın ve CD-ROM sürücüsünü yükleyin. Daha sonra Windows 98 işletim sistemini kurulum CD’sini kullanarak yükleyebilirsiniz.

Ancak Windows 98 altında ilk partisyonu NTFS dosya biçimine dönüştürdüyseniz biraz uğraşmanız gerekecektir. Bu durumda ilk olarak bir FAT 16 partisyonun oluşturulması gerekli. Eğer bir FAT 32 partisyon kullanmak istiyorsanız, daha sonra FAT 16 biçimindeki partisyonu silebilirsiniz. FDISK, NTFS biçimindeki partisyonların üzerine yazamayacağı söz konusu dönüşümün gerçekleştirilmesi gereklidir. İşletim sistemini yüklemek için daha sonra Windows kurulum CD’sini kullanın.

Ancak her iki işletim sistemini beraber kullanmanız gerekebilir. Dual Boot seçeneği için sabit diskinizi yeniden bölümlemeniz gerekebilir. İlk partisyon FAT 16 dosya biçimini kullanmalıdır: Yani bu bölüm 2 GB’dan daha küçük olmalı ve dosya biçimi olarak FAT 32’yi kesinlikle kullanmamalıdır. Bu nedenle FDISK’in açılışında ekrana gelen soruya olumsuz yanıt vermelisiniz. Daha sonra her işletim sistemi için ayrı yeni partisyonlar oluşturun. Bunlar FAT 32 (Windows 98, Windows 2000) veya NTFS (Windows 2000) dosya biçimlerini kullanabilirler. Dikkat: Windows 98’in NTFS ortamlara erişebilmesi için yardımcı programlara ihtiyacı vardır.

 

0 yorum: