Access Tablolarının Birbirine Bağlanması

İster borsa ile uğraşın, ister maç sonuçlarını saklayın, devamlı bir soru ile karşı karşıya kalırsınız: Güncel verileri haftalık veya günlük olarak Access veritabanıma rahatlıkla nasıl ekleyebilirim? Hem borsa verileri hem de maç sonuçları veritabanına genellikle kullanıcı tarafından eklenirler. Bu tür dış verileri bir Access tablosuna eklemek istiyorsanız, bu işlem için hazırlayacağınız bir ekleme sorgusu size yardımcı olacaktır.

Örneğin tuttuğunuz takımın sonuçlarının bulunduğu bir tablo düşünün. Her haftaki güncel maç sonuçlarını bir Access veritabanı içerisine “Hafta1”, “Hafta2”... şeklinde kaydediyorsunuz. İçerisinde yeni sonuçların bulunduğu tablonun ilk olarak kendi veritabanınıza bağlanması gereklidir. Bunun için Dosya/Dış Veri Al/Tabloları Bağla komutunu çalıştırın ve oluşturduğunuz “HaftaX” ismindeki dosyayı seçin.
Bağlanan dosyayı, veritabanı penceresi üzerindeki diğer dosyalardan yanındaki ok simgesi sayesinde rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Kullanacağınız sorgunun ileride tüm yeni tablolar ile otomatik olarak çalışabilmesi için bağlamış olduğunuz bu dosyanın ismi olarak veritabanı penceresinde “Güncel” kullanın.
Ekleme sorgusunu tanımlamak için veritabanı penceresinde bağlanan dosyaya tıklayın ve Ekle/Sorgusunu çalıştırdıktan sonra ekrana gelen pencere üzerindeki Tasarım Görünümü seçeneğin işaretleyerek Tamam düğmesine tıklayın. Access bunun sonucunda Güncel dosyasını kullanarak bir seçim sorgusu oluşturacaktır. Bu seçim sorgusunun ekleme sorgusuna çevrilmesi için Sorgu/Ekleme Sorgusu komutunu çalıştırın ve Access’in yeni verileri içine eklemesi gereken dosyayı seçin.

Access’in alan içeriklerini doğru olarak kopyalayabilmesi için kaynak ve hedef tablodaki alanları düzenleyin. Bunun için tasarım penceresindeki tabloyu kullanarak Tablo satırından dosya olarak Güncel’i seçin ve buna ait alanları Ekle satırındaki hedef dosyaya ait alanlar ile eşleştirin.

Eğer Sorgu/Çalıştır komutunu çalıştıracak olursanız, Access Güncel ismindeki yeni tablo içerisindeki verileri 2000-20001 Ligi dosyasına ekleyecektir. Bağlanan dosyayı daha sonra veritabanından silerek çıkartabilirsiniz. Ekleme sorgusunun daha sonra da çalışabilmesi için, bundan sonra bağlayacağınız dosyanın da adının Güncel ve aynı yapıya sahip olması gereklidir.

 

0 yorum: