M. Esad Çoşan

"Musluman zamanin kiymetini en iyi bilen, onu en verimli sekilde geciren suurlu ve dinamik kisidir.

Mumin, izin ve tatil gunlerini, evvelce ugrasmaga imkan bulamadigi guzel isleri yapmaga firsat sayar; ilim ogrenmek ve ogretmek, Kur'an'la, irsad ve teblige, emr-i maruf ve neyh-i munker yapmakla, maliyla, caniyla her turlu bilgi, beceri ve muktesebatiyla dinine hizmet etmekle, mazlum ve mustaz'af musluman kardeslerine yardimci olmak yolunda gecirir; sila-i rahim yapar; akraba, dost ve arkadaslarini ziyaret eyler, sevap kazanir, gonul alir...

Islam aleminin boyle gaflet ve tembellikle su gibi vakit ve nakit israfina hic tahammulu var mi!?

Ya rabbi, nerede o uyumamak icin gozune tuz suren, sacini tavandaki halkaya asan, sirtini dayayacak duvara civi koyan, cenesinin altina catal dayayip geceler boyu ilimle, ibadetle istigal eden; cignemek zaman aliyor diye kati yiyecek yemeyip sadece corba icen, yolda yururken bile okumaya devam eden, tum geceyi okudugu bir ayetten 50 ahkam cikarmak icin sabaha kadar tefekkurle geciren, "rahat cennette, uyku kabirde" diye durmadan, dinlenmeden calisan, Kudus dusmandan alinincaya kadar gulmemeye ahd eden... hassas, uyanik, enerjik, aktif, sebatli, metanetli, heybetli eski has muslumanlar... nerede su zamanin aciz, naciz, bilgisiz, ilgisiz, issiz, gucsuz, idealsiz, saskin, avare, canlicenaze, nefs esiri, seytan maskarasi zayif muslumanlar... Musadenizle onlara soyle sesleneyim:
Be hey ahali! Allah emaneti, ecdad yadigari Islam ulkeleri elden gidiyor, muslumanlar imha ediliyor; kardeslerin ac, hor, hakir, fakir, geri, magdur, mazlum; dusmanlarin sinsi, sirret, organize, guclu, kustah, gaddar, zalim... merhametin, muruvvetin yok mu, Allah'tan korkmuyor musun? Ehl-i kufre, ehl-i sirke, ehl-i dunyaya uymus, nefis putuna hizmet etmekle; tatilde, keyfinde, zevkinde, mest ve mahmur vakit oldurmektesin.
Sana her an bin turlu ihsan ve ikramlar eden, o Esma-i Husna sahibi, rahmeti cok, lutfu bol Rabbinin yoluna ne zaman geleceksin? Fani hayatin boslugunu, hicligini ne zaman anlayacaksin?

Hemen tevbe et, Hakk'a don, hayir seref kazan; artik yeter dunya zevki, bundan sonra da ahiret saadetini elde etmege calis, cabala!"

 

0 yorum: