Excel İşlem Fonksiyonlarını Ödünç Almak

Excel, kullanıcılarının çalışmalarını istatistik, finans, matematik ve benzeri bir çok daldaki fonksiyonları kolaylaştırıyor Buna karşılık bir veritabanı denetim programı olan Access kullanıcıları ise bu formüllerin oldukça kısıtlanmış bir parçasına erişebiliyorlar.

Ancak bu konuda endişe etmenize artık gerek yok, çünkü CHIP sizlere Excel fonksiyonlarını Access altında nasıl kullanabileceğinizi anlatıyor. Bu CHIPucu söz konusu işlemin nasıl yerine getirileceğini gösteriyor.

Excel fonksiyonlarının Access altında nasıl kullanılacağı Microsoft On-line Yardım’ında da gösterilen “Faktöriyel” fonksiyonu yardımıyla anlatılabilir. Faktöriyel fonksiyonu bir dizi sayının birbiri ile çarpılması işlemini yerine getiriyor. On-line yardım içerisinde kullanılan fonksiyon faktörü için hazırlanan ana örnek aşağıdaki şekilde:

Function Faktoriyel (Sayi As ->
Double) As Double
If Sayi <= 1 Then
Faktoriyel = 1
Else
Faktoriyel = ->
Faktoriyel(Sayi-1) ->
* Sayi
End If
End Function

Şimdi de bu fonksiyonun yerine getirdiği işlemi bir de Excel formülleri yardımı ile gösterelim. Bunun için ilk olarak, Excel’in formül kütüphanesine erişip, veri tabanı ve tablo işlemi arasında bir bağlantı kurulması gereklidir. Yapmanız gereken işlemler sırasıyla şöyle: Veritabanı penceresi üzerindeki Modüller kartını aktif hale getirin ve üzerinde bulunan Yeni düğmesine tıklayın. Ardından, ekrana gelen pencere üzerindeki Araçlar/Başvurular komutunu çalıştırın ve Kullanılabilir Başvurular listesi içerisinde bulunan “Microsoft Excel 8.0 Object Library” öğesinin üzerine tıklayın.

Nesne Gözatıcısı yardımı ile o anda kullanabileceğiniz tüm nesne ve metotları inceleyebilir ve kullanım şekillerini görebilirsiniz. Nesne Gözatıcısı’nı ister Görünüm/Nesne Gözatıcısı komutunu kullanarak ister [F2] tuşuna tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
Artık Access Modül üzerinden farklı Excel nesnelerine erişebilir ve kendi özellik ve metotları ile kullanabilirsiniz. Bu sayede “Faktöriyel” işlemini Excel “WorksheetFunction” metodu olan “fact” ile kolaylıkla yerine getirebilirsiniz. Bu sayede kaynak kod sadece üç satıra düşecek ve aynı zamanda karışık programlama yöntemleri kullanmak zorunda da kalmayacaksınız.

Function Faktoriyel (Sayi As ->
Double) As Double
Faktoriyel = Excel. ->
WrksheetFunction.Fact(Sayi)
End Function

 

0 yorum: