VBA kullanmadan: Raporlar için akan Numaralar

CHIP Eylül 2000 sayısındaki CHIPucu Katalogunda bulunan 23 numaralı “Raporlar için Akan Numaralar Oluşturmak” isimli CHIPucu’nda, Access 97 altında veritabanları temel alınarak oluşturulan raporlarda, devamlı numaraları kullanabilmek için bir VBA makrosundan faydalanmak gerektiğini belirtmiştik. Ancak VBA kullanmaya gerek kalmadan, raporlar için aynı şekilde akan numaralar elde etmek mümkündür.

Bunun için ilk olarak kullanmak istediğiniz raporu tasarım görünümünde açın ve Ayrıntı görünümünde ilişkisiz bir metin kutusu oluşturun. Daha sonra farenin sağ düğmesini kullanarak eklenen yeni alan üzerine tıklayın ve açılan nesne menüsü üzerindeki Özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki Veri kartını aktif hale getirin ve “Denetim Kaynağı” özelliğine değer olarak “=1” girin. Daha sonra “Geçerli Toplam” özelliği değerini de “Tümü Üzerinde” olarak değiştirin.

Bu işlemler basitliği haricinde ayırt edici bir avantaja sahiptirler. “Geçerli Toplam” özelliğinin “Tümü Üzerinde” olarak belirlenmesi yanında “Grup Üzerinde” değerinin kullanılması ile de grup olarak numaralandırmak mümkündür. Bu durumda metin kutusunu grup başlığı veya sonuna yerleştirmelisiniz.
Aslında “Geçerli Toplam” özelliği genel toplamların hesaplanması için kullanılır. Eğer “Denetim Kaynağı” özelliğinin değerini “=1” ile değil de “=100” olarak belirleyecek olursanız, numaralandırmanın 100 ile başladığını ve daha sonra yüzerlik adımlar ile yükseldiğini görürsünüz.

 

0 yorum: