Network Servis ve Protokolleri

Network Servis ve Protokolleri

Network servisleri, Windows NT'ye ek network yetenekleri kazandıran bileşenlerdir. Network protokolleri ise, networkte yer alan bilgisayarların bir diğeri ile iletişiminde kullandığı kuralların tamamı olarak açıklanabilir. İki bilgisayarın iletişim için aynı protokolü kullanıyor olmaları gerekmektedir.

Windows NT, ilk kurulumun otomatik olarak Computer Browser,Server Workstation Servislerini NetBIOS arabirimini ve kullanılan network kartını destekleyen sürücüleri sisteme yükler. Daha sonra, sisteme herhangi bir servis ya da protokol eklemek veya çıkarmak için, sisteme bağlanırken Administrator grubunda olmanız gerekmekedir.

DLC

Data Link Control (DLC) protokolü genel Windows NT network işlemlerinde kullanılan bir protokol değildir. Windows NT'nin IBM mainframe bilgisayarları ile iletişimini sağlayan protokoldür. Örneğin Microsoft SNA Server for Windows NT token ring arabirimi ile mainframe sistemlere bağlanacağı zaman DLC protokolü kullanılır.

NetBEUI

NetBIOS Extended User Interface (NetBEUI) özellikle küçük LAN'larda veya LAN'ların bir bölümünde kullanılmak üzere geliştirilmiş küçük,verimli ve hızlı bir protokoldür.

20-200 arası bilgisayar içeren küçük network bölümleri için tasarlanmıştır. Kullanıldığı network üzerinde iletişimi sürekli sürekli kontrol eder, ancak routerler aracılığı ile iletişimi desteklemez.

Windows NT bilgisayarlarında yer alan Network Monitor Agent aynı zamanda, Microsoft System management Server'ın Microsoft Network Monitor aracı olarak kullanılır. Network Monitor, sistem yöneticilerine network kullanımı hakkında hakkında bilgi verdiğinden dolayı önemlidir.

Gateway Service for NetWare

Bu servis, sistemde Novell NetWare kullanılıyorsa ve sistem kaynaklarının bir kısmı NetWare altında yer alıyorsa kullanılır. Ayrıca Windows NT bilgisayarlarında Novell'den çalıştırılacak uygulamalar için de bu servis kullanılmaktadır. Bu servis NWLink protokolünü kullanmaktadır.

NWLink IPX/SPX Protokolü

Microsoft NWLink IPX/SPX Uyumlu aktarım protokolü bir networkte yer alan bir Windows NT bilgisayarı ile bir diğerinin ya da NetWare bilgisayarlarının iletişiminde kullanılan NDIS protokolüdür. NWLink protokolü Gateway Service for NetWare servisinin NetWare serverında yer alan dosya ve yazıcı kuyruklarına erişimini de sağlamaktadır. Microsoft NWLink aynı zamanda uzak bilgisayar NWLink ya da uyumlu bir protokol kullanırken NWLink üzerinde NetBIOS uygulamalarının da çlıştırılmasını desteklemektedir.

Bir protokol, Windwos NT bilgisayarlarının uygulama serverı olduğu ve diğer Windwos NT ya da Windows for Workgroups bilgisayarı ile routerler aracılığı ile de iletişim gerektirdiğinde de yönetimi IPX üzerinden gerçekleştirecek şekilde kullanılabilir.

Bu protokolün Windows Socketlerini desteklemesi ile, Microsoft NWLink protokolü MS-DOS, Windwos ve OS/2 uygulamaları için kullanılmakta olan NetWare terminallerinde herhangi bir değişiklik yapmadan yeni serverdan bilgi değişiminde bulunabilecek duruma gelebilir.

Remote Access Service

Windows NT Remote Access Service, uzak terminallerden networke bağlanarak sistem kaynaklarından yararlanılmasını destekleyen servistir. Remote Access Service, iki bileşenden oluşur :

Remote Access Client : Bu bileşen Windows NT Workstation bilgisayarı olarak bağlanır ve LAN kaynaklarından yararlanmak amacını taşır.

Remote Access Server : Bu bileşen yanlızca Windwos NT Server ile kullanılabilir ve sisteme bağlanabilecek uzak terminallerin LAN kaynaklarından yararlanabilmeleri ve yönetimleri amacını taşır.

Remote Access Service , Windows NT bilgisayarlarına yüklendiği zaman RAS Phone Book programı uzak networklerin ve telefon numaralarını korumak için kullanılabilir. Daha sonra bu networklerde iletişimde bu programlardan yararlanılabilir.

Bu servis yardımı ile, PC'lerle Apple Macintosh bilgisayarları aynı network ortamında sorunsuz bir şekilde bilgi aktarımında ve değişiminde kullanılabilmektedirler.

Service for Macintosh, Window NTServer'i sisteme yüklerken kurulabileceği gibi, gerektiğinde de sisteme eklenebilir.





TCP/IP Protokolü


TCP/IP protokolü Windows NT sisteminin aktarım protokolü olarak kullaıldığında, Windows NT bilgisayarları ya da yazılıma gerek duymadan farklı yapılardaki sistemlerle iletişimde bulunabilir. Microsoft TCP/IP,diğer Windows NT protokollerinin ve sistem tiplerinin bir kombinasyonudur ve böylece birçok platformda kullanılmaktadır.

Microsoft TCP/IP tüm networkte geçerli olan protokol olarak tanımlandığında, Wndows network çözümleri kullanılmakta olan network sistemlerine yaygınlaştırılabilir. Tüm bu çözümler aktarım-bağımsız mimari kullanılır ve client/server desteği sağlar. Microsoft network sisteminin kullanılacak çözümlerinden bazıları şunlardır :

• Microsoft Windwos NT, Windows Sockets 1.1 desteği ve DHCP ve WONS terminal yazılımları ile WAN desteğinin geliştirilmesi,
• FTP Server Service yazılımına ek olarak DHCP server ve WINS Server yazılımları ile farklı protokollerin daha iyi desteklenmesi
• Microsoft TPC/IP-32 for Windows for Workgroups 3.1 ile, büyük network yapılarında kullanılan Windows for Workgroups bilgisayarların da TPC/IP,LAN Manager ve diğer TCP/IP sistemleri kullanarak erişilebilir.
• Microsoft LAN Manager, terminal ve serverların ikisinde de Windows socketlerini kullanarak MS-DOS tabanlı iletişim uygulamalarını desteklemektedir.

Kullanılmakta olan TCP/IP for Windows NT aynı zamanda IP sistemi ile birden fazla network kartını kullanaak farklı fiziksel networklere erişebilmektedir.

Microsoft FTP Server Service

Bu serviste, Windows NT bilgisayarına File Transfer Protocol ve TCP/IP protokollerini desteklemekte olan sistemlerden dosya transferi için kullanılır. Bu servis, Windows NT güvenlik modelinin içinde yer alır. Kullanıcılar bu servisten kullanıcı hakları doğrultusunda yararlanabilirler.

Remoteboot Service

Bu servis, MS-DOS ya da Microsoft Windows Workstation bilgisayarlarının Microsoft Windows NT Server özellikleri ile açılması amacı ile kullanılır.

Bu işlem, workstation açılırken Windows NT Server diskini kendi diski gibi kullanması mantığını kullanır. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için network kartlarının RPL(Remote Initial Program Load) ROM chipini içermesi gerekmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için workstation sabit diske ship olmak zorunda değildir.

 

0 yorum: