Norton Ghost Kullanımı

Bu yazida artik windows kurmaktan sikilmis arkadaslar için çok güzel bir programdan bahsedecegim. Normalde bir windowsun kurulma süresi sürücü yüklemeler ile birlikte yaklasik 1.5 saati bulur. Hele birde her zaman kulandiginiz ufak tefek de olsa programlari yüklemeye kalkarsaniz içinden çikilmaz hale gelir. Sirf bu yüzden makinelerinde sorun olmasina ragmen sistemini yenilemeyen kisiler taniyorum. Yada teknik servisler... Buralarda da günde 10 makine kuruldugunu düsünsek için ne kadar sikici ve kötü olacagini siz hesaplayin artik.


Bahsedecegim yöntem bir nevi klonlama islemi. Yani HDD’nizdeki bir partisyonun baska bir yere kopyalanmasi. (Yada ziplenerek sikistirilmasi). Bunda ne var ki diyenleriniz olabilir. Ancak sorun bu degil asil. Sorun sisteminiz yeniden kurmak istediginizde (formatlanmis bir HDD ye ) bu aldigini kopyalarin geri kopyalandiginda uzun dosya isimlerinin kisaltilmasi ve windows dosyalarinin çalismaz hale gelmesi ile son bulur. Bu nedenle Sabit diskin image ini alan programlar yazdilar. Ayrica sikistirma yapmasi sayesinde Windows 98 kurulmus, ofis programi yüklenmis, sürücülerinin tamami yüklü bir makinenin disk imagei toplam 300 MB kadar bir yer kaplar.

Sadece sürücüleri yüklenmis ve kurulmus bir sistemin image dosyasinin açilmasi 2.5 dakika kadar bir zaman sürüyor. Siradan bir windows kurulumuna göre müthis bir hiz. Ancak dezavantajida yok degil. Örnegin image dosyasini açtigini partisyonda hiçbir dosya kalmyior. Yani arada sirada sistemi kuracaginiz zaman mutlaka belgelerinizin yedeklerini almalisiniz. Formatlamadan farki yoktur bu islemin yani. HDD nizde bulunan dosyalarin TAMAMI SILINIR. Bu nedenle sistemi yeniden yapilandirmak veya güncellemek içn degil sifirdan yeni bir bilgisayara sistem kurmak yada formatlanmis bir makineye sistem yüklemek için kullanilabilir.

1. Adim : Ilk adim olarak temiz bir sistem kurun. Yani formatlanmis temiz bir harddisk üzerine sisteminizi kurun. Simdi burada is ikiye ayriliyor. Kendi makinanizin bir yedeginimi almak istiyorsunuz yoksa degisik tip makinelere kurmak için yedek alip ondan sonra seri kurulummu istiyorsunuz. Eger degsik makinalara kurmak amaciniz varsa (içindeki parçalari degisk model olanlara) devamini uygulamadan ikinci adima geçin. Eger sadece kendi makinanizda kullanacaksaniz bu dosyayi bütün donanimlarinizin sürücülerini yükleyin. Gerekli olan programlari yükleyin. Makinanizi eksiksiz çalisir hale getirin ve bir sonraki adima geçin. Ancak unutmadan mutlaka sisteminizce ya ikinci bir hdd yada ikinci bir partisyon olmalidir. Çünkü HDD nizin yedegini buraya image alacagiz.

2. Adim : Simdi Image dosyanizin yedegini almaya geldi. Ghost.exe yada ghostpe.exe programini çalisitirarak ghostu açin. (DOS tabanlidir.) Sol Alttaki menüden Local ->Partition ->To Image seçin.

Gelecek ekrandan hangi HDD sürücüden image alacaksaniz onu seçin. Eger tek HDD niz varsa burada sadece onu görürüsünüz.

Gelen ekrandan image alcaginiz yani C sürücüsü olarak görülen partititonu seçin.

Simdi size image dosyanizi nereye kaydedeceginizi soracak. Bu mutlaka image aldiginiz partisyondan ayri bir partisyon olmalidir. Örnegimde D sürücüsünü seçip bir isim verdim.

Bize sikistirmanin nasil olacagini soracaktir.Eger zaman sorun olmayacaksa High seçerek yer kazanabilirsiniz. Çok fazla programi kurulu degilse Fast seçenegide idealdir. (yaklasik 100 Mb/dk hiz ile açabilir.)

En son olarakta bizden emin olup olmadigimiz hakkinda bilgi ister. Proceed tusuna basip islemi baslatin. Bitince size haber verecektir.

Iste Image alma islemi bu kadar basit

Peki bu imaj dosyasini nasil açacagiz? Simdi bilgisayarinizi CDROM destekli olarak açin. (CDROM destekli açilis disketi yada bootable CDROM ile ) Ghostu çalistirin. Local -> Partititon -> From Image seçin.

Sizden image dosyanizin yerini isteyecek. Gho uzantili dosyanizi gösterin. Sizden bu seferde C sürücünüzün bulundugu HDD nizi isteyecek. Seçin. Sonra sizden hangi partition üzerine kurmak istediginizi sorar. Seçin partisyonunuzu ve kurmaya baslasin. Kurulum bitince makinenizi reset atarak yeniden baslatir. Iste windowsunuz hazir. Güle güle kullanin....

Notlar:
Image dosyanizdan HDD nize aktarirken yani kurulum yaparken Partisyonlarinizin Fdsik ile ayrilmis olmasi yeterlidir.Formatlamak ile zaman kaybetmeyin.

En iyi yöntem bootable CD hazirlamak ve image dosyanizi bu CD ye çekmektir.

 

0 yorum: