ASP Nedir?

ASP Nedir

ASP
ASP, Microsoft'un NT Server üzerinde çalışan IIS (Internet Information Server) için hazırladığı bir standart. Bir programlama dili demiyoruz çünkü ASP kendine özgü bir dil değil, bir Web programlama tarzı. ASP'de JavaScript veya Visual Basic Script kullanılabiliyor. İleride hem kullanımının kolay olmasından hem de daha fazla kişinin bilmesinden dolayı genellikle Visual Basic Script kullanacağız. Tabi gerektiği kadar VB Script te anlatılacak. Ama ASP yazım tekniğini öğrendikten sonra kendi bildiğiniz dille yazmak hiç sorun olmayacaktır.

ASP'NİN MANTIĞI
ASP bir Server Side Script olduğu için Web sayfası kullanıcının ekranında görüntülenmeden işlenir, gerekli işlemler yapıldıktan sonra html kodları oluşturulur ve kullanıcının bilgisayarına gönderilir. Yani eğer sayfada hepsi varsa önce server side scriptler(ASP,cgi gibi) sonra client side scriptler ve en son bunların işlenmesinden oluşan HTML kodları üretildikten sonra sizin yazdığınız diğer HTML kodları ile birlikte işlenir.

BİR WEB SAYFASINA ASP EKLEMEK
ASP komutları normal HTML komutlarından <%...%> taglari ile ayrılır. ASP'nin default dili VBScript'tir. Eğer JavaScript ile yazmak istiyorsanız sayfanın başına
<% LANGUAGE=JSCRIPT %>yazmanız gereklidir. Bundan sonra sayfada ASP kullanacağınız yerlere <%...%> yazmanız yeterlidir.

Form Kullanarak ASP'de Veri İşlemek

Kullanıcıdan verileri girmesini istediğiniz bir formunuz var ve siz bu verileri bir ASP dosyasında işlemek istiyorsunuz. Bunun için form verilerini ASP sayfasına göndermeniz gerekli. Formu tanımladığınız tag içinde göndereceğiniz ASP sayfasını ve gönderme metodunu belirtmeniz gereklidir. Bunun için formumuzu

şeklinde tanımlıyoruz. Burada bahsedilen metodlar iki tür olabilir.

GET: Bu metodda bir form kullanmak zorunlu değildir. Veriler ASP sayfasına adres barında yazılarak iletilir. Bu yüzden güvenlik açısından çok uygun değildir.

POST: Bu metod, form verilerini göndermek için en iyi yoldur.

Şimdi bir form oluşturalım. Kullanıcı bu forma yaşını girsin biz de oy kullanıp kullanamayacağını gösterelim.



Yaşınız:






Şimdi oy.asp dosyasında bu veriyi alıp işleyelim

<%

age=request.form("yas")

if age>=18 then

response.write("Oy kullanabilirsiniz")

else

response.write("Oy kullanamazsınız. ")

age=18-age

response.write("Ancak "&age&" yıl sonra oy kullanabilirsiniz")

end if

%>

Girilen yaş 18 veya daha büyükse "Oy kullanabilirsiniz" yazısı çıkacak eğer 18'den küçükse örneğin 13 girilmişse "Oy kullanamazsınız. Ancak 5 yıl sonra oy kullanabilirsiniz" yazısı çıkacaktır.
Dowload oy

Get metoduyla veri almak içinse yaş değerini gönderirken OY şeklinde bir link hazırladığımızda oy.asp dosyasına yas değeri olarak 20 gönderilir.

Değeri almak içinse <% yas=request.querystring("yas") %> komutunu kullanırız.

Serdar Kalaycı skalayci@programlama.com

 

0 yorum: