PL/I Ekodinamik Bir Alet.
PL/I EKODİNAMİK BİR ALET
Bazı programlama dillerinin sadece bilimsel, bazılarının ise sadece yaygın günlük problemlere yönelik olması, neden tüm sorunların çözümleyebilcek bir programlama dili yok sorusunu akıllara getirmiştir.
PL/I, herhangi bir uygulama alanında kullanılabilcek bir şekilde geliştirilerek bu soruna çözüm getirilmeye çalışılmıştır.
1960'ların ortasında IBM Corporation, bir komite toplayarak çok amaçlı bir dilin tasarımını yapmak istediğini bildirdi. İlk başta amaç, FORTRAN'ı veri yapıları ve çalışma ortamı yönünden çeşitlendirip geliştirmekti. Ancak komite bu binanın üzerine yapılacak yapının istenilen amaçları sağlayamayacağını görüp yeni bir dil tasarlamaya karar verdi.
PL/I, bu aşamadan sonra o yillardaki birçok programlama dilinin en önemli özelliklerini taşiyacak biçimde tasarlandi. Bunlar :
. FORTRAN'ın parametre geçirme mekanizması, kendi başına derlenir altprogramları, formatlı giriş-çıkış ve ortak blokları
. ALGOL'ün blok yapısı ve yapısal deyimleri
. COBOL'un tutanak tabanlı giriş cıkışı, PICTURE türü tanımları, çok türlü dizileri
PL/I, tüm bu noktaların ele alınıp daha gelişmiş noktalara götürülmüş şeklidir denilebilir. Günümüzde de özellikle IBM'in orta ve büyük boy sistemlerinde yaygın bir kullanım alanı vardır.
Bazı programlama dilleri sadece özel alanlara yöneliktir, LISP ve SNOBOL gibi. Böyle bir yaklaşımın eksik yönleri şunlardır :
. birçok dil bilmesi beklenen personelin eğitilmesi ya da daha çok sayıda personel bulundurulması,
. her alana yönelik parçalar taşiyan projelerin ele alinmasi için uygun programlama dili olmasi.
PL/I'ın felsefesi, sadece tek dilin bilinmesiyle çoğu problemlere çözüm bulmakla özetlenebilir.
Bir PL/I programı bağımsız olarak derlenebilir bölümlerden oluşur. Bu bölümler, içiçe bloklar olarak tanımlanabilir. Her blok kend, tanımlarını ve işletilebilir deyimlerini taşır.
PL/I çok geniş bir temel veri türü yapisi yelpazesine sahiptir. Karakter ve bit dizgileri, göstergeler ve etiketlerin yanisira tek türlü ve çok türlü diziler bunlarin içindedir. Tüm bu türler, programci tarafindan tanimlanacak veri türleri için çok kullanişlidir. Dil, ayrica kütüklerin özellikleriyle tanimlanmasina izin verir.
Dil, içinde çok sayıda ilkel işlemleri bulundurur. Bunların önemli bir bölümü aritmetik ve sayısal işlemler ile giriş-çıkış üzerinde yoğunlaşır. Otomaik tür uyumluluğunu sağlar. Bazı temel karakter dizgileri üzerine işlemler tanımlanmıştır.
PL/I ifadelerinin akış denetimi çok güçlü bir şekilde sağlanmıştır. Altprogram akış denetiminde koşul işlem yürütme, kesilmeli işlem yapmanın yanısıra özyineli altprogram çağrıları da desteklenmiştir.
Altprogram, FORTRAN'da olduğu gibi bağımsız olarak derlenebilir. Altprogramlara parametreler yer ile geçirilir. İstenirse altprogramın çağırıldığı yerdeki olarak geçirilen veriler ile altprogram parametrelerinin tür olarak uygunlaştırılması sağlanır.
Birçok özelliği içinde barındırmasından dolayı çok büyük bir standarta sahiptir. PL/I ile programlama yapan kişiler PL/I'in çoğu özelliğini zaman içinde kullanmama durumuna düşebilirler.
Programlama dilinin sözdizimi çok karmaşik ve programlarin okunup yazilmasi kolay degildir.
PL/I programlarının derleyicisi, dilin karmaşık yapısı ve etkin işletebilir kod elde edilmesinin amaç olması yüzünden çok emek ister.
PL/I programlarında bellek yönetiminden programcı sorumludur. Gösterge kullanımındaki denetim eksiklikleri nedeniyle belleğin şişmesi programcının kötü kodlamasından dolayı olasıdır.