Bilgisayar Donanım Notları

Bilgisayar Donanım Notları

Günümüzde en çok kullanılan bilgisayar çeşitleri Personel Computer adı verilen PC’ ler dir. Görünüm olarak PC adı verilen bilgisayar; monitör, kasa, klavye ve mouse’ tan oluşur. Bunun yanında Laptop adı verilen diz üstü, Palmtop adı verilen avuç içi bilgisayarlar da vardır. Bilgisayar donanım ve yazılım olarak ikiye ayırmak mümkün. Donanım (Hardware), bilgisayarın fiziksel boyutunu oluşturur. Tüm bu işlerin yapıldığı, bilgisayarların elle tutulabilen elektronik aygıtların tümüne Donanım (Hardware) adı verilir.

Donanım içerisinde temel olarak ;
1. İşlemci (Cpu),
2. Ram (Random access memory),
3. Disket sürücü (Floppy disk),
4. Sabit disk (Harddisk),
5. Ekran (grafik) kartı,
6. MultiMedia özelliği
a ) CD – ROM veya DvD
b ) Ses kartı (sound card),
7. Fax/Modem (external and internal),
8. TV/Tuner veya Radio kartı,
9. Yazıcı (Printer),
10. Tarayıcı (Scanner),
11. Çizici (Plotter),
12. Monitör,
13. Anakart (mainboard),
14. BIOS,
15. Kasa

Bunlardan Disk/Disket, Monitör, Printer, Klavye ve Mouse Çevre birimleri olarak yada temel girdi / çıktı birimleri olarak kabul edilir. Bunları günümüze uyarlayıp biraz açıklayalım. Daha önceleri multimedia’ sı bulunan bilgisayarlar ayrıcalıklı kabul edilirken bugün multimedia olmayan bilgisayar kalmamıştır.

1. CPU (Centeral Processing Unit):
Günümüzde Cpu’ lar yakın bir geçmişten günümüze ..., 286, 386, 486 ve grekçe de beş anlamına gelen Penta’ dan türetilen Pentium adı verilen bilgisayarlar üretildi. Bunlarda daha sonra Pentium, Pentium MMX, Pentium Celeron, Pentium II ve yeni çıkan Pentium III‘ ler üretildi. Mikro işlemcilerin ölçü birimi MegaHertz yani MHz olarak belirtilir. Örneğin; Pentium 50, 75, 100, ve 133 Mhz gibi. MMX’ lerin normal Pentiumlara göre farkı MultiMedia uygulamalarda daha güçlü olmasıydı. Bunlarda 166 Mhz den sonra 200 ve 233 olarak devam etti. Üretilen 266 işlemcilerde Pentium II olarak adlandırıldı. Sırası ile 300, 333, 366, 400, 433 ve 450 Mhz olarak adlandırıldı. Bu arada Pentium II’ lerin ortaya çıkmasıyla Celeron adı verilen Cpu’ u devride başlamış oldu. Celeron tipi Cpu’ ların diğerlerinden farkı cache belleklerinin (ön yada tampon bellek) olmamasıydı. Daha sonra çıkartılan Celeron A adı verilen işlemcilere 128 KB cache bellek eklendi. Bu normal Pentium II Cpu’ larda 256 veya 512 KB’ tır. Cache belleklerin önemi Cpu’ nun denetimi altında yüksek erişim gerektiren komutlar, veriler vb. işlevlerin saklanmasıydır. Diğer bir deyişle Ana bellek ile işletim sistemi arasında sığası küçük fakat erişim hızı yüksek olan bir tür bellek çeşididir de denebilir. Bu bellek normal Pentium Cpu ile Celeron Cpu arasında aynı Mhz’ de olsalar bile hız farkına ve fiyat farkına sebep olur. Pentium III’ lerinde Pentium II’ den farkı; 500, 550 Mhz büyüklüğünde olmalarından dolayı olan hız farkı ve mimari farklarıdır. Şu anda Piyasadaki işlemci çeşitlerine Intel, AMD, Cyrix gibi işlemcileri örnek olarak verebiliriz. Bunlar arasında en çok bilineni Intel işlemcilerdir.

2. RAM (Random Access Memory):
Rastgele erişimli bellek. Bu ismi taşımasının sebebi Okuma / Yazma işlemlerini diğer bellek bölgelerinden bağımsız gerçekleştirdiği içindir. Günümüzde Windows 95 işletim sistemi için en az 4 MB (tavsiye edilen 8MB ve yukarısı), Windows 98 işletim sistemi için en az 8 MB (tavsiye edilen 16 MB ve yukarısı) önerilir. Ram’ ler çeşitleri bakımından sayısı çok fazladır. Örnek olarak Pariteli, Paritesiz veya EDO, SDRAM gibi. Pariteli, Paritesiz veya EDO RAM’ ler 72 pin, SDRAM’ ler ise 168 pin’ lik tirler. Ram’ ler de Pin sayısı arttıkça bilgisayar hızlarına etkileri o ölçüde artar. SDRAM’ ler de kendi aralarında 100 Mhz olup olmaması bakımından ikiye ayrılır. Fakat, 100 Mhz Ram’ lar yanlızca BX anakartlar da çalışmaktadır.

3. DİSKET SÜRÜCÜ (Floppy Disk):
Disket sürücüler RAM üzerinde bulunan verilerin kayıt edildi alanlardan biridir. Kapasite bakımından biraz az yere sahiptir. Fakat rahatlıkla bir veya daha fazla dosyayı başka makinelere aktarmak için tercih edilir. Disket sürücülerde 5.25” ve 3.5” disketler olarak ikiye ayrılır. Günümüzde artık 5.25” lik disketler kullanılmamaktadır. 3.5” disket sürücüler kendi aralarında üçe ayrılır. DD olarak bilinen 720 KB kapasiteli olanlar. HD olarak bilinen 1,44 MB kapasiteli olanlar ve 2,88 MB olan disket sürücüler. Fakat 2,88 MB olan disketler pek tutulmadıkları için piyasada bulmak da zordur. Günümüzde 1,44 MB’ lık disket sürücüler kullanılmaktadır. Bu sürücüler de 720 KB’ lık disketlerde çalışabilmektedir. Bilgisayarlar otomatik olarak disket sürücülere alfabetik isimlendirme yaparlar. Tek bir disket sürücü varsa A: sürücüsü olarak görünür. İki tane olması durumunda A: ve B: sürücüsü olarak görünür.

3) SABİT DİSK (Harddisk):
Disket sürücülerin kapasiteleri düşük fakat istenen dosyaları başka makinelere aktarma işlemini kolaylıkla yapabilir. Harddisk’ ler de verilerimizi depoladığımız birim olarak tanımlanır. Disket sürücülere göre avantajı kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Dezavantajı ise disketlerdeki gibi harddiskleri cebimize koyamayız. Bunlar kasanın içerisine vidalar vasıtasıyla monte edilir. Bu yüzden sabit disk adı verilmiştir. Kapasitesinin büyük olması daha fazla dosyanın bulunması anlamına gelir. Yani işletim sistemleri, uygulama programları, Ofis ürünleri, oyunlar gibi yüklediğimiz programlar burada bulunur. Günümüzde kapasiteleri 2.1, 3.2, 4.3, 6.4, 10 GB büyüklükte harddisk’ ler vardır. Sabit diskler arasında günümüz piyasasında en çok kullanılanları QUANTUM, WESTERN DIGITAL, SEAGATE ve MATROX gösterilebilir.

4) EKRAN KARTI (Graphics Card):
Ekran kartlarına, grafik veya VGA kart adı da verilir. Ekran Kartlarının görevi yapılan işlemleri monitöre aktarmaktır. Ekran Kartları üzerinde de daha hızlı verileri monitöre aktarması için ayrıca RAM bellek modülleri bulmaktadır. 1, 2, 4, 8, 16, 32 MB’ a kadar olanları bulunmaktadır. Günümüzde 3 Boyutlu görüntülerin bilhassa oyunların artmasıyla Ekran kartlarında 3D FX adı verilen özelliklerde bulunur. FX, 3D veya Voodoo isimleri ekran kartı üzerinde bulunan chiplere verilen isimlerdir. Özelliği de bu 3 boyutlu görüntülerin hızlı çalışmasını sağlar. Günümüzde ekran kartları oyunlara endeksli üretilmektedir.


6. MultiMedia Özelliği
Bu özellik bünyesinde iki farklı aygıtı barındırır. Biri CD-ROM veya DvD Rom diğeri ise Ses Kartı
A -) CD – ROM: CD – ROM orijinal programlar, oyunlar, müzik dinlemede, film seyretmede vb. alanlarda kullanırlar. CD – ROM’ lar ile DvD’ ler arasında kapasite farkı vardır. CD – ROM’ lar en fazla 650 MB iken DVD’ ler 6 GB veya daha fazla büyüklüklerde bulunurlar. CD – ROM’ lar ile CD-Writter’ lar arasındaki fark ise CD – ROM’ ların yalnızca ROM (Read Only Memory) sadece okunabilir bellek olması, CD-Writter’ lerin ise hem yazıp, hem okuyabilmesidir. CD – ROM’ lar 32x, 40x, 48x, 50x şeklinde ifade edilir. Buralardaki sayılar CD – ROM’ un saniyede aktarılan byte sayısını belirtir. 1x hızında bir CD – ROM 9600 pbs hızına eş değerdir.
B -) Ses Kartı: Bilgisayardan müzik CD’ leri, oyunlardan çıkan sesler veya filmlerden gelen sesleri duymak için ses kartı kullanılır. Ses kartları 16, 32, 64 Bit olarak çeşitlere ayrılır. Buradaki sayılar aynı anda çıkan enstrüman seslerini belirtir.

7) FAX/MODEM:
Internet bağlantısı düşünülürse bilgisayarda muhakkak Modem olması gerekir. Modemler dahili (internal) ve harici (external) olmak üzere ikiye ayrılır. Dahili modemler bilgisayarın içine uygun bir slota yerleştirilir. Harici modemler bilgisayarın dışından bir kablo bağlantısı ile bağlanan modemlerdir. Modemler 28.800, 33.600 ve 56K bps hızındadır. Bu aygıt üzerinde iki farklı özellik vardır. Modem özelliği ile dosyalar bir makineden diğerine aktarılır. Fax özelliği ile de fax makinelerine fax gönderme veya fax alma işlemi yapılır.

8. TV TUNER veya Radio Kartları:
Bilgisayarda televizyon seyredilmek istenirse TV TUNER kartı, Radio dinlenmek istenirse Radio kartı kullanılır.

9. Yazıcı (Printer):
Ekran üzerinde görünen yazıları kağıtlara yazdırmak için kullanılır. Genel olarak A4’ lere çıktı verirler fakat bazı modeller A3’ lere de yazdırabilmektedir. Yazıcılar üçe ayrılır.
A -) Nokta vuruşlu (Dot-Matrix) yazıcılar : Baskı kalitesinin en kötü olan yazıcı türüdür. Çünkü kağıt üzerine yazıcı kafasında bulunan iğneler vasıtasıyla yazılır. Bu yüzden nokta vuruşlu yazıcılar adı verilir. A4 veya Sürekli form kullanılırlar. Genelde muhasebe bürolarında kullanılır. Genellikle siyah çıktı verirler. Renkli çıktı veren modelleri de vardır.
B -) Laser (LaserJet) yazıcılar : Baskı kalitesinin en iyi olduğu yazıcılardır. Çünkü kağıt yazıcı içerisinde bulunan silindir üzerinden geçerken laser teknolojisi ile yakılarak harfler kağıda dökülür. Hız olarak da diğer modellere göre daha hızlı çalışmaktadır. Dakikada 8 sayfa çıkaran modeller vardır. Genellikle siyah çıktı verirler. Renkli çıktı veren modelleri de vardır.
C -) Mürekkep püskürtmeli (DeskJet) yazıcılar : Baskı kalitesi ne kötü nede çok iyidir. Çünkü kağıt üzerine mürekkep püskürtülerek yazılır. Ev kullanıcıları için üretilmiştir. Hem renkli hem de siyah çıktı verirler. Hızları nokta vuruşlu yazıcıdan daha iyidir. Dakikada 4 sayfa yazabilirler.

10. Tarayıcı (Scanner):
Herhangi bir kağıt üzerindeki resim, yazı veya şekli bilgisayara aktarmak istenirse tarayıcılar kullanılır. Ölçü birim dpi kullanılır. Tarayıcıların dpi sayıları ne kadar fazla olursa bilgisayara aktarılmak istenen görüntüler o kadar net görüntülenir. 600, 1200, 9600, dpi gibi.

11. Çiziciler (Plotter):
Yazıcı gibi fakat A4 yerine daha büyük olan A0 benzeri kağıt veya asetatlara çıktı verirler. Daha çok reklamcılar, mühendisler tarafından kullanılır. Boyutları yazıcıya göre bir hayli büyüktür.

12. Monitör:
Bilgisayar üzerinde yapılan bütün işlemleri ekran kartından gelen komutlara göre bize görüntüler. Boyut olarak 14”, 15”, 17”, 21” inç ve daha büyükleri bulunmaktadır. Büyük ekranlı monitörler genelde mühendisler tarafından kullanılır. 1” = 2,54 cm’ e karşılık gelir. Ekranın köşegen uzunluğu boyutunu belirler.
Buradaki uzaklık inç olarak belirtilir



13. Anakart (Mainboard):
Anakartlar ekran kartı, ses kartı, modem, ram, bios, gibi birimlerinin direkt, sabit disk, CD – ROM, disket sürücülerinin de güç ve veri kabloları ile üzerine yerleştirilmiş temel donanım birimidir. MMX cpu’ larda VX, TX, Pentium II’ lerde LX, BX, Pentium II Celeron’ larda EX adları verilen anakartlar vardır. Bunlar chiplere verilen isimlerdir. Pentium III ‘ler de şu anda BX chip seti bulunmaktadır.

14. BIOS (Basic Input Output System):
Temel giriş / çıkış sistemi adı verilir. Bilgisayarlara bağlı çevre birimleri denetleyen modül olarak adlandırılır. Bilgisayar için Tarih/Saat ayarlarının tutulduğu yerdir. Award, Phoneix, Ami bios çeşitlerinden bir kaçıdır. Bios’ lar Anakart üzerine yerleştirilmiş olarak bulunmaktadır.

15. Kasa:
Anakart da dahil olmak üzere bütün kartların derli toplu bulunduğu kutuya kasa adı verilir. Kullanılış biçimlerine göre isimler verilir. Monitörün altında olanlara Slim Case, bilgisayarın yanında dik olarak duranlara Tower Case adı verilir. Tower’ lar da büyüklüklerine göre Mini, Midi ve Big Tower olarak isimlendirilir.

 

16 yorum:

  1. Adsız said,

    [url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]buy computer software in, [url=http://firgonbares.net/]avid media composer software academic[/url]
    [url=http://firgonbares.net/][/url] adobe acrobat 9 pro serial number activation error vio software discount
    cheap pc software [url=http://firgonbares.net/]and selling software[/url] vista software downloads
    [url=http://firgonbares.net/]virtual office software[/url] filemaker pro databases
    [url=http://firgonbares.net/]adobe software educational discount[/url] windows office software
    college software discounts [url=http://firgonbares.net/]buy photoshop for windows[/b]

    on 19 Kasım 2009 13:25  


  2. Adsız said,

    [url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]smart store software, [url=http://sunkomutors.net/]7 Mac Poser 7[/url]
    [url=http://sunkomutors.net/][/url] best substitute for photoshop using mac intel purchase microsoft software
    its software store [url=http://sunkomutors.net/]selling oem software[/url] kaspersky rescue disk
    [url=http://sunkomutors.net/]Titanium Pro Mac[/url] downloading software
    [url=http://sunkomutors.net/]shop software to[/url] adobe photoshop cs4 trial
    is bitdefender better than kaspersky [url=http://sunkomutors.net/]shop 2000 software[/b]

    on 1 Aralık 2009 02:50  


  3. Adsız said,

    [url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]buy cheap oem software, [url=http://hopresovees.net/]oem software on another[/url]
    [url=http://vonmertoes.net/][/url] software purchase options educational software prices
    cheap academic software [url=http://bariossetos.net/]filemaker pro 9 serial number[/url] coreldraw maps
    [url=http://vonmertoes.net/]free software from microsoft[/url] lap top loaded with adobe photoshop cs4
    [url=http://vonmertoes.net/]use oem software on[/url] student discounts on computer software
    can oem software [url=http://hopresovees.net/]buy dvd burner software[/b]

    on 6 Aralık 2009 09:24  


  4. Adsız said,

    [url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]adobe photoshop cs4 classroom in a book, [url=http://hopresovees.net/]Software PC[/url]
    [url=http://vonmertoes.net/][/url] academic edition software cites software store
    product key for 2003 windows office [url=http://vonmertoes.net/]cheapest software[/url] adobe premium creative suite 4 manual
    [url=http://vonmertoes.net/]microsoft projects software[/url] microsoft office 2007 enterprise blue edition
    [url=http://bariossetos.net/]software selling sites[/url] acdsee photo
    serial number for filemaker pro 9 [url=http://vonmertoes.net/]32-bit Retail Price[/b]

    on 15 Aralık 2009 20:18  


  5. Adsız said,

    [url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
    [b]coreldraw graphics suite x4 with painter x, [url=http://bariossetos.net/]ebook store software[/url]
    [url=http://vonmertoes.net/][/url] autocad quiz buy microsoft access software
    student discount microsoft office 2007 [url=http://hopresovees.net/]vio software discount code[/url] button shop software
    [url=http://bariossetos.net/]student discount softwares[/url] buy windows xp pro software
    [url=http://vonmertoes.net/]academic software and[/url] cheap microsoft office software
    european academic software award [url=http://vonmertoes.net/]quarkxpress tips[/b]

    on 25 Aralık 2009 13:02  


  6. Adsız said,

    I recently switched computer and had to authorize another computer for my itunes/iphone account. I noticed that my Iphone apps that I downloaded on the other computer were not present here, how do I transfer it into my now computer? Do I have to rebuy the apps?
    [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

    on 1 Ocak 2010 05:04  


  7. Adsız said,

    [url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/logo.png[/img][/url]

    מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שלווה, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, אינטימיות, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנו מציעים שירותי אירוח מגוונים גם יש במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]ארוחות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר יוגשו ישירות לחדרכם!

    לפרטים נא לפנות לאתרנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

    on 22 Ocak 2010 20:28  


  8. Adsız said,

    [url=http://www.indirdegel.com/down.asp?id=9335]wall indir[/url]

    on 27 Eylül 2010 03:33  


  9. Adsız said,

    [url=http://gamesmini.net/2012/08/17/jump-birdy-jump/]girl games 24[/url]
    [url=http://gamesmini.net/2012/11/08/farm-frenzy-ancient-rome/]maths games for ks1[/url]
    [url=http://gamesmini.net/2012/08/22/rescue-team-2/]armor games warfare 1944[/url]
    [url=http://gamesmini.net/2012/11/02/insider-tales-the-stolen-venus-2/]sonic flash games online[/url]
    [url=http://gamesmini.net/2012/10/30/adventure-chronicles-the-search-for-lost-treasure/]online game addiction[/url]

    on 14 Kasım 2012 02:14  


  10. Adsız said,

    [b][url=http://www.uggsbootsoutletmall.co.uk/]www.uggsbootsoutletmall.co.uk[/url][/b] As a final point, chances are you'll choose for simpler but authentic costumes within the style of nation people or artisans. For this, it's important to come up with a determination with a principle to make sure that you just may perhaps approach your costume and equipment consequently. You could perform some examination on the web to receive an thought of what artisans or typical folks at that time accustomed to look like after which check with an individual to recreate a whole look-down towards the sneakers.

    [b][url=http://www.uggsclearancemall.co.uk/]uggs clearance[/url][/b] Immediately after these 2 primary procuring locations, my next preferred storesI prefer to pay a visit to is Filene's Cellar and DSW. There may be a practical spot at Union Sq. that is ideal following toWhole Food items. It is excellent because you can go shopping and right after, go get some salad bar at the supermarket to possibly get it back for your lodge or eat proper there.

    [b][url=http://www.uggsbootsoutletmarket.com/]ugg boots outlet[/url][/b] Designer Handbags can be a necessary element within the Fashionistas wardrobe. If any person isn't going to head out searching the right they're going to do, then they will not be happy. Manner can develop into an obsession, nevertheless it undoubtedly can be a good issue. These kinds of eyeglasses signify equally similarly a style declaration jointly which has a well being provision. Ultra violet shielding upgraded lenses of such spectacles improve a distinct covering of protection in opposition to the sun's unsafe rays, and even the more significant insurance protection place means significantly much less wrinkles and good lines later on. A special pattern loads of individuals are leaning towards might be self-darkening contacts.

    [b][url=http://www.uggsbootsoutletmarket.com/]uggs boots[/url][/b] Louis Vuitton Gadgets Just for fellas with none question are very a unit from accent that can has originate from inside of your Bronze Get older; but, they are really principally employed by gents just up right until overdue. for the time being you should buy added versions for feminine?? products inside the trade in distinction to men. This comes about simply because belonging into the actuality grownup women???ê?ès units not only for produce the objective involved with attachment types very own outfit scarce, yet it really could regarded an incredible offer of trend accessories to cope with.

    [b][url=http://www.louisvuittonpursesmarket.com/]louis vuitton outlet[/url][/b] Should you be constantly anxious about being politically appropriate, beautifully polite, as well as form of gentleman she'd introduce to her folks, you'll see women slip as a result of your fingers again and again. Become a tiny outrageous. Flirt together with her shamelessly.

    on 14 Kasım 2012 05:28  


  11. Adsız said,

    [url=http://games.partnerkas.ru/2012/11/06/nick-chase-and-the-deadly-diamond/]скачать игры лучшие стратегии[/url]
    [url=http://games.partnerkas.ru/2012/10/23/solitaire-mystery-stolen-power/]игры лего звездные войны бродилки[/url]
    [url=http://games.partnerkas.ru/2012/11/05/my-farm-life/]путь к успеху алавар[/url]
    [url=http://games.partnerkas.ru/2012/11/03/crop-busters/]игра мир шариков[/url]
    [url=http://games.partnerkas.ru/2012/10/24/house-of-1000-doors-family-secret/]игры стратегии великой отечественной[/url]

    on 14 Kasım 2012 13:17  


  12. Adsız said,

    on 14 Kasım 2012 20:09  


  13. Adsız said,

    on 30 Kasım 2012 12:52  


  14. Adsız said,

    I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


    my weblog: digital printing Western Cape

    on 7 Mayıs 2013 10:13  


  15. Adsız said,

    Thanks for sharing your thoughts on online
    dresses for women. Regards

    Look at my webpage :: More information

    on 17 Mayıs 2013 13:12  


  16. Adsız said,

    Since the admin of this site is working, no hesitation
    very rapidly it will be famous, due to its quality contents.


    my web blog ... click the site

    on 18 Mayıs 2013 10:35