118'in kapisinda beklemeyin 177'yi deneyin (-eski belge-)

Bilinmeyen numaralari bulmak icin 118'in kapisinda beklemeyin 177'yi deneyin..

1)Once Windows 95 veya 98'inizde Hyper Terminal yuklumu degilmi kontrol edin. Eger yuklu ise Start *Programs* Accessories* Communications bölümünde goruyor olmaniz lazim. Eger gormuyorsaniz Start menusunden Settings *Control Panel* Add Remove Programs komutunu calistirin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Windows Setup bolumune gelin. Buradaki listeden Communications secenegini aktif hale getirin ve Details dugmesine basin. Ekrana gelecek diyalog kutusundan Hyper Terminal secenegini aktif hale getirin ve OK dugmesine basin. Program sisteminize eklenecektir.

2)Start Menusunden Programs* Accessories* Communications* Hyper Terminal yapin. Bir klasor acilacak. Burada HYPERTRM.EXE uzerine cift tiklayin. Yeni bir hyperterminal baglantisi yaratmaniza yardimci olacak bir diyalog kutusu acilacaktir.

3)Bu diyalog kutusunda Name bolumune "bilinmeyen numaralar" yazin ve Enter tusuna basin. Baglantinizin telefon numarasini vs.... ayarliyabileceginiz bir diyalog kutusu ekrana gelecek. Buradan Area Code bolumunu bos birakin. Phone Number yerine 117 yazin ve enter tusuna basin.

4)Aynen Internet baglantisinda oldugu gibi bir baslanti diyalog kutusu ekrana gelecek. Burada uzerinde Dial yazan dugmeye basin. Program Numarayi cevirecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir sey var. Telefon idaresinin elinde sinirli sayida modem var ve bunlarin pekde iyi durumda oldugunu soylenemez. Bu yuzden ilk seferde baglanmaniz birazda muzcize olacaktir. Yinede yilmayin, baglanti saglanmassa tekrar tekrar deneyin.

5)Baglanti Saglandiktan sonra ekrana "Turk Tekekom 177 Bilinmeyen Numaralara Hosgeldiniz" yazan bir ekran gelecektir. Burasi 177 servisinin giris ekranidir.

6)Burada Font Turkce olmadigi icin bazi hatalar gorulur. Bu hatalari duzeltmek icin View menusunden Font komutunu calistirin. Buradan yazi tipini 10 punto Courier Regular ve Script'ide Turkce yapin.

7)Simdi isimiz tamam, artik 177 konsol ekranini uygun sekilde kullanabilirsiniz. Kullanim tarzi eski Dos programlarina cok benzer aslinda karsinizda duran bir UNIX terminalidir.

8)Bu sistemi kullanabilmek icin arama yaparken kullanacaginiz anahtarlari bilmelisiniz. Bu konuda yardim almak icin 177 komut satirina y:1 yazip Enter tusuna basin. Ekranda bir yardim metni gorunecektir. Bu metin 4 sayfadir. Komut satirinda ss: yazip Enter tusuna basarak bir sonraki sayfayi, ös: yazip Enter tusuna basarakbir onceki sayfayi goruntuleyebilirsiniz. Hyper Terminal penceresinde goruntulenen ekranlari aklinda tutar. dugmesini kullanarak da once goruntulenen metinleri ekrana getirebilirsiniz.

9)Ornek bir arama yapalim. Ornegin bildiginiz bir telefon numarasinin kime ait oldugunu ogrenmek istiyorsunuz. Bunun icin komut satirinda yazacaginiz metin t:{tel_no} seklinde olacaktir. Burada telefon numarasini 0 kullanmadan alan kodu ile beraber yazmalisiniz. Ornegin t:2126245210 gibi.Eger bu noyu yazip enter'a basarsaniz ekrana gelen bilgiler Medya Ofset hakkindadir. Bir kere tusuna basarak bilgilerin ekrandan tasan kisminida goruntuleyebilirsiniz. Bu arada unutmamaniz gereken bir sey var. Bu servis zaman zaman kesintiye ugruyor ve sonuclari ekrana getirmiyor. Olsun, siz tekrar tekrar deneyin, nasil olsa sonunda bulacaktir.

10)Bir onceki adimin tersine, abone adi, soyadi ve sehir uzerinede arama yapabilirsiniz. Burada kullanacaginiz format m:{sehir} a:{isim} s:{soyadi} seklinde olacaktir.Metinleri yazarken Turkce karakter kullanabilirsiniz ben problem yasamadim..

 

0 yorum: