Amatör animatörler için PC sistemi
Amatör animatörler için PC sistemi
Daha önce bir bilgisayar dergisinde yayınlanan bu çalışmamı, sizlere yararlı olabileceği düşüncesi ile buraya yerleştirdim. Her ne kadar geçen zaman içinde bu yazı güncelliğini yitirse de, PC üzerinde 3D animasyon konusuyla amatör ya da yarı profesyonel olarak uğraşan arkadaşlara en azından fikir vermek açısından yardımcı olacağını umuyorum.
Hangi İşlemci?
Bilgisayarınızın kalbini oluşturan işlemcinin, çok sayıdaki matematik işleminin altından çabukça kalkabilmesi için mümkün olduğunca hızlı olması gerekiyor. Satın alabildiğiniz en hızlı işlemciyi alın. Eğer Windows NT altında çalışacaksanız, bu işletim sisteminin çoklu işlemcileri desteklediğini unutmayın. İki ya da daha çok işlemcili bir sistem, mükemmel bir NT tabanlı animasyon platformu oluşturacaktır.
Aslında İşletim sistemi seçiminiz Windows NT'den yana ise, Intel işlemcilere de pek bağlı değilsiniz. NT, DEC Alpha, MIPS ve PowerPC işlemcileri de destekler. Eğer imkanınız varsa,bu işlemcileri kullanan bir sistem de satın alabilirsiniz.
En büyük ihtiyacınız: RAM
Animasyon çalışmalarınız çok fazla RAM bellek kullanacaktır. RAM fiyatlarının günden güne düştüğü günümüzde, 16 Megabayt sistemleri artık giriş seviyesi olarak bile nitelendirmek güç. Tercihiniz 32 megabayt ya da üstü miktarda RAM olmalı. Yetersiz miktarda RAM, sisteminizi yavaş bir işlemciden çok daha fazla yavaşlatacaktır.
Sisteminize sadece RAM eklemekle yetinmeyin. Var olan belleği de en iyi şekilde kullanmayı öğrenin. Eğer Windows altında çalışıyorsanız, arka plandaki kullanmadığınız bütün uygulamaları ve pencereleri kapatın. DOS altında 3D Studio ile uğraşıyorsanız, EMM386 ve Smartdrive kullanmayın. 3D Studio bu programların ikisinden de yararlanmaz. Üstelik bu programlar 3D Studio için çok gerekli olan belleğin bir bölümünü kullanırlar.
Görüntüleme sisteminiz
Görüntü ile uğraştığınıza göre, sisteminiz kaliteli görüntü üretebilmeli. Genelde yüksek çözünürlüklerde, gerçek renk (True Color) kullanan görüntülerle uğraşacağınız için, ekran kartınızın güçlü bir işlemciye ve bol miktarda belleğe sahip olması gerekiyor. 2 Megabayt bellek taşıyan ekran kartları, genelde 800*600 çözünürlükte 24 bit-16.7 milyon renk, 1024*768 çözünürlükte ise 16 bit-65535 renk sağlayabiliyorlar. Giriş seviyesinde böyle bir kart işinizi görecektir. Yalnız kartın üzerindeki işlemcinin tanınmış bir marka olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca PCI veri yolunu kullanan kartları seçin. Bu tip bir kart size 100-400 dolar arası bir fiyata mal olacaktır.
Son günlerde, üç boyutlu hızlandırma özelliği olan kartlar kendilerinden söz ettirmeye başladılar. Özellikle kendilerini destekleyen yazılımlarla birlikte kullanıldıklarında, bu kartlar bir PC kullanıcısına, Silicon Graphics iş istasyonları kullanmanın zevkini yaşabiliyor. Eğer böyle bir kart satın almaya karar verirseniz, OpenGL ve 3DR standartlarını tam olarak desteklemesine dikkat edin. OpenGL standartını destekleyen bir kart kullanırsanız, Windows NT altında 3D Studio MAX ya da Lightwave kullanırken kartın gerçek zamanlı kaplama gibi avantajlarından yararlanabilirsiniz. Softimage 3D ise OpenGL destekli bir ekran kartını zaten çalışmak için şart tutuyor. OpenGL standartını tam olarak destekleyen bir ekran kartını en az 500$ civarı bir fiyatla bulabilirsiniz.
Görüntü yakalama araçlarını da unutmayalım. Video editing işine de biraz bulaşmak istiyorsanız, size gayet yüksek fiyatlı bir takım kartlar gerekecektir. Bu kartları kullanarak, yarattığınız cisimleri videodan gelen gerçek görüntüler üzerinde gezdirebilirsiniz. Özellikle 3D Studio MAX ve Softimage, bu tip cihazları doğrudan desteklerler ve bu sayede etkileyici montajlar yaratabilirsiniz.
Bilgisayar seçilirken genelde ihmal edilen bir parça olmasına rağmen, monitör bilgisayarınızın sizle bağlantı kurmasını sağlayan en önemli parçasıdır ve kalitesi sağlığınızı da etkiler. Eğer kaliteli bir ekran kartı satın alırsanız, onu kaliteli bir monitörle de desteklemelisiniz. Zaten sıradan monitörler profesyonel ekran kartlarının yüksek ekran tazeleme hızlarını kaldıramazlar.
Tavsiyemiz, en az 15" büyüklüğünde bir monitör satın almanız. Size 500$ civarı malolacak böyle bir monitor, 800*600 çözünürlükte rahatlıkla, 1024*768 çözünürlükte ise azıcık zorlanarak çalışmanıza imkan verecektir. Daha yüksek çözünürlükler için 17" ve üstü ekran büyüklüğünde monitorlere yönelin. Özellikle 17" monitörler, hem gözlerinizi fazla yormayacak, hem de kesenizi fazla yakmayacaktır. Üstelik böyle bir monitör ile, 1280*1024 çözünürlükte rahat rahat çalışabilrsiniz. Düz kare ekranlara sahip, yüksek tazeleme hızlarını destekleyen monitörleri tercih etmeniz yararınızadır. Ayrıca, satın alacağınız monitörü uzunca bir süre değiştiremeyeceğiniz için, deneyip, beğendiğiniz bir cihazı satın almanızı öneririz.
Depolama araçları
Üreteceğiniz görüntüler oldukça büyük depolama alanları gerektirecektir. En basit hesapla, 640*480 çözünürlükte, 24-bit renk derinliğinde hesaplanmış bir animasyonun ker bir karesi yaklaşık 1 Megabayt hard disk alanı gerektirecektir. Bu, her animasyon saniyesi için 25 megabayt hard disk alanı gerekecek demektir.
Büyük ve erişim süresi düşük bir hard disk en temel ihtiyaçlarınızdan birisi. Ama her şey bununla bitmiyor. En büyük hard disk bile, 3D animasyon işi ile uğraşıyorsanız kısa sürede dolacaktır. Bunu önlemek için çeşitli alternatifleriniz var. En başta, verilerinizi düzenli olarak CD-ROM'lara aktarabilirsiniz. Bu işlem için CD-ROM yerine tape sürücüler kullanabilirsiniz, ama CD-ROM ile aradığınızı bulmanız daha kolay olacaktır.
Hazırladığınız animasyonu kayıt için studyoya götürmeden önce hangi formatları kabul ettiklerini araştırın. Kimi studyo sadece SCSI disk donanımına sahiptir, kimi studyo ise sadece teyp üzerinde gelen animasyon karelerini video kasete aktarır.
Ses Kartları
Yeni nesil animasyon programları, görüntülerinizi sessizlikten kurtardı. Artık animasyonlarınızı yaratırken, cisimleri ses ile senkronize edebiliyorsunuz. Zaten, ses eklenmemiş bir animasyon izleyiciye oldukça monoton gelecektir. Bu nedenle bir de ses kartı edinmeniz gerekiyor. Wavetable özellikli ses kartlarının kaliteli sonuçlar verdiğini biliyoruz, sizler bu tipde bir kart edinin. Eğer kullanacağınız müzikleri kendiniz yaratacaksanız, bir müzik klavyesi de edinebilirsiniz.
Diğer yardımcı donanımlar
Biraz önce saydığımız temel donanımların yanı sıra, bir çok yardımcı araca ihtiyacınız olacak. Bunların arasında özellikle tarayıcılar (scanner) önemli yer tutuyor. Cisimleri kaplamakta kullanacağınız grafikleri elde etmekde sık sık bir tarayıcıya ihtiyacınız olacak. El tarayıcıları profesyonel bir çalışma için uygun değildir, fakat renkli bir el tarayıcısı bir çok amatörü tatmin edecek sonuçlar üretir.
Bir yazıcıya ihtiyacınız olacak. Renkli bir lazer yazıcı edinmek oldukça pahalıya mal olacağından, önerimiz, en kaliteli mürekkep püskürtmeli yazıcılardan birini edinmeniz. Böyle bir yazıcı ile hem müşterilerinizle olan yazışmalarınızı sürdürürsünüz, hem de hazırladığınız bir grafiğin kağıtta nasıl duracağı konusunda bir fikir edinirsiniz.
Hiç bir mouse, insana kalem-kağıt ikilisinin rahatlığını sağlayamaz. Eğer siz de mouse'dan pek memnun değilseniz, bir çizim tableti edinin. Böyle bir cihaz ile çizimlerinizi hem daha rahat, hem daha hassas gerçekleştirebilirsiniz.
Sisteminizi güçlendirmek için edinebileceğiniz daha bir sürü araç var. Ama animasyonu yaratanın siz, yani kullanıcı olduğunu asla unutmayın. En güçlü sistem bile, sadece sizin hayal gücünüzü hayata geçiren bir köprüdür. Çok zayıf sistemlerle mükemmel ürünler yaratanlar olduğu gibi, çok güçlü sistemlerle doğru dürüst bir şey üretemeyen kişiler olduğunu hatırlatırız. Kısacası, her şey sizde bitiyor aslında....
©1997 Levent Pekcan